Katy Perry zet haar hond op vegan dieet. Een dierenarts en voedingsspecialist over hoe gezond dat is: “Honden verteren planten moeilijk”

California Girls-zangeres Katy Perry (36) kondigde onlangs aan dat ze vegan wordt. Haar poedel Nugget doet mee. Afgelopen zomer zette Formule 1-coureur Lewis Hamilton zijn bulldog Roscoe ook al op plantaardige voeding. Maar is dat wel gezond? En is het überhaupt beter voor het milieu? Dierenarts Joshua Dutré en voedingsexpert en hondenluisteraar Gwen Kuyps weten raad. Liesbeth De Corte en Roxanne Wellens 20-01-21, 09:14

“Ik ben zo’n 95 procent klaar om 100 procent vegan te worden”, tweette de Amerikaanse zangeres Katy Perry zo’n twee dagen geleden. “Mijn hond Nugget volgt me al vier maanden op deze ontdekkingsreis.” Ze voegde nog toe: “Bid voor ons, oké.” 

Een paar maanden geleden besloot Formule 1-coureur Lewis Hamilton, die volledig plantaardig is, zijn Britse bulldog Roscoe dezelfde kost als hem voor te schotelen. En Roscoe is daar blijkbaar erg blij mee. “Sinds hij veganistisch is, is z’n vacht veel zachter, zijn z’n gezwollen poten genezen, mankt hij niet langer vanwege z’n artritis en kan hij veel beter ademen. We zijn zo tevreden over de resultaten”, zo verkondigde de Brit op Instagram. 

Brokken van kokos en soja

Perry en Hamilton zijn zeker niet de enige die hun hond wortelkoekjes en co te eten geven. Baasjes die bezig zijn met het klimaat, stellen zich vragen bij de ecologische voetafdruk van hun huisdier. Terecht, volgens onderzoekers van het Zwitserse adviesbureau ESU Services. Vorig jaar onderzochten de wetenschappers de milieu-impact van onze huisdieren, en daaruit bleek dat de schade niet min is. Voor de productie van brokken met vlees is bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid energie en water nodig. Andere boosdoeners: de CO2-uitstoot van de uitwerpselen in de kattenbak en de autoritten naar de dierenarts.

De oplossing ligt dan voor de hand: zet Fifi of Maurice op een strikt plantaardig dieet. Even googelen levert in elk geval een heleboel alternatieven voor honden en katten op. Gaande van natvoer tot snacks en droge brokken. Bestanddelen van dat lekkers: kokosolie, tarwe, maïs, tomatenpuree, bieten, havervlokken, sojabonen, enfin, you get the hang of it.

Klassieke brokken worden vaak gemaakt van vermalen slachtaf­val. Dan valt die ecologi­sche voetafdruk nog meeDierendokter Joshua Dutré

Maar of het ook ecologischer is? Dierenarts Joshua Dutré nuanceert. “Het hangt er allemaal van af wat je je hond of kat normaal gezien voorschotelt. Vul je z’n kommetje met filet pur, kippenlevertjes of rauwe zalm? Tja, dan zal dat inderdaad een immense impact hebben op het milieu. Bij klassieke brokken is het een ander verhaal. Het gros bestaat uit wat overblijft van de productie voor menselijke consumptie. Oftewel: vermalen slachtafval. Dan is de ecologische voetafdruk beperkter, want er moeten geen extra dieren geslacht worden. Dit verschilt wel sterk van merk tot merk.”

We mogen niet vergeten dat het kweken van plantaardige ingrediënten ook een CO2-uitstoot oplevert. “En als ze bestanddelen van uit verre uithoeken van de wereld moeten importeren, zorgt het transport voor milieubelasting”, stelt Dutré. Goed wikken en wegen is dus de boodschap. Is het beter dan wat je nu doet? “En ga niet overhaast te werk. Doe je research en check of de producten geen duizenden kilometers afgelegd hebben.”

Hoe gezond is het?

Dan rest er nog de belangrijke vraag of het voor de diertjes in kwestie een goede zaak is. “Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen honden en katten. Katten zijn carnivoren. Voor die beestjes raad ik het af”, waarschuwt Dutré. “Je hoort af en toe dat honden vlees moéten eten, omdat ze afstammen van de wolf, maar dat is wat te kort door de bocht. Omdat ze al jarenlang samenleven met mensen, zijn ze geëvolueerd naar omnivoren. In theorie kunnen honden op een plantaardig dieet leven.”

Honden kunnen planten moeilijk verteren door hun korte spijsverte­rings­stel­sel. Daarom pureer je hun groentjes best

“Onze honden zijn inderdaad gedomesticeerde versies van de wolven die ze ooit waren, maar hun spijsverteringsstelsel is nog steeds kort”, vult Gwen Kuyps aan, holistisch voedingsexpert en ‘hondenluisteraar’. “Veel korter dan dat van ons, of dat van herbivoren. En om voldoende voedingsstoffen uit planten te kunnen halen, heb je nu eenmaal een lang spijsverteringskanaal nodig. Simpelweg omdat plantencellen moeilijker verteerbaar zijn.” 

Een tandje bij

Ook het gebit van honden is aangepast aan een vleesrijk dieet. “Honden kunnen geen zijwaartse bewegingen maken met hun tanden, wat kauwen onmogelijk maakt. Hun tanden zijn bedoeld om grote stukken af te bijten. Het gebit van een carnivoor dus.” Ten slotte bevat hun speeksel geen enzymen die graan kunnen afbreken. Wij hebben dat wel. “Van zodra mensen granen eten, begint ons speeksel al aan de vertering ervan. Dat ontlast onze darmen een beetje. Bij honden gebeurt dat niet. Dat maakt van granen ook een moeilijk verteerbaar voedingsmiddel.” Wat geef je ze dan wel? Eiwitten.

Daarom raadt Kuyps een 100 procent vegan dieet voor je viervoeter af. Maar groenten als extra geven kan wél en is zelfs gezond. Als het op de juiste manier gebeurt, ten minste. “Wilde honden vangen een prooi en eten die met huid en haar op”, legt Kuyps deze belangrijke nuance uit. “Ze krijgen botten, spieren, organen maar óók de plantaardige maaginhoud van hun prooi binnen. Die planten zijn al verteerd, en dan komen ze je hond zeker ten goede. Wil je groenten geven aan je dier, pureer ze dan. Er bestaan veel gevriesdroogde groentenmengsels die je gemakkelijk onder hun portie vlees of brokken mengt.”

Elke hond is uniek

De voedingsexperte benadrukt wel dat elke hond anders is. “Er bestaat niet één succesformule. Sommige honden hebben meer eiwitten nodig, zoals pups of actieve dieren. Anderen hebben dan weer meer baat bij een beetje vlees, gepureerde groenten en rijst, zoals hondjes die al ouder zijn of wegens gezondheidsproblemen weinig eiwitten mogen binnenkrijgen. Daarom bekijk je dit best case per case.” 

En daar is dierenarts Dutré het mee eens. “Elk dier is inderdaad anders. Daarom valt er ook een kanttekening te maken bij de gezondheidsclaims van Lewis Hamilton. Hij koos namelijk voor een Bulldog. Naast het feit dat een groot deel van deze honden al ademhalingsproblemen hebben vanwege hun te korte snuit, hebben zij geregeld last van allergieën aan dierlijke eiwitten. Dan is het niet verbazend om te zien dat net zo’n specifieke hond het beter doet op plantaardige voeding. Maar dat kan je niet veralgemenen naar alle honden. Begin dus niet halsoverkop met een plantaardig dieet”, besluit hij. “Ga eerst met je dier op controle bij de dierenarts, laat bloed trekken om te zien dat er geen problemen zijn. Pas als je volledig zeker bent dat je hond gezond is, kan je eventueel een poging wagen. En laat je dan adviseren door een dierenarts of voedingsexpert, en zie of enige supplementen noodzakelijk zijn. Zo ben je zeker dat de voeding alle noden kan opvangen én tegelijk smakelijk is voor de hond.”

Voorbij de hype

Maar welke voeding koop je dan best? Vegan dierenvoeding, net als eten zonder gluten of granen, of voeding op basis van vers vlees, is ondertussen een heuse hype. Dutré: “Merken schieten als paddenstoelen uit de grond, maar die zijn niet allemaal even kwalitatief. Sommige fabrikanten zien dat de brokken, snacks en co goed uitgebalanceerd zijn en alle nodige voedingsstoffen bevatten. Anderen doen dit niet, waardoor het risico bestaat dat je hond opgescheept zal zitten met nutritionele tekorten.” Om dat probleem te counteren raadt Gwen Kuyps de website voerwijzer.com aan. Daar kan je alle merken haarfijn met elkaar vergelijken. “Ik ben zelf fan van Carnibest, Tammenga, Bandit en Alaska”, klinkt het.

Published by

Gwen Kuyps

Love Therapist for animals ↠ Holistisch therapeut ↠ Voedingsexpert ↠ Gedragstherapeut ↠ Trust Technique practitioner in opleiding ↠ Aromatherapeut ↠ Bachbloesemtherapeut ↠ Acupressuurbeoefenaar

Geef een reactie