Mijn verhaal


“Het is mijn levensmissie om met heel veel liefde, aandacht en rust in alle vertrouwen de relatie tussen dier en eigenaar te verdiepen en te zorgen voor een herstel op mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch vlak”

In mijn hart ben ik altijd een “buiten” meisje geweest. De liefde voor wijde open ruimtes, wilde veldbloemen en de pracht van de natuur is een constante in mijn leven. Als kleine meid groeide ik op in een landelijke omgeving. De weg naar huis was bezaaid met kleine landweggetjes, oude fermettes, landerijen, weiden vol papavers, koeien, geiten, schapen en paarden. Het meest van mijn vrije tijd besteede ik buiten, in de open lucht samen met mijn zus en onze poedel Boomerke. Daar en toen was het leven puur, simpel en heerlijk. Mijn zus en ik sprongen blootvoets in plassen, verzamelden armen vol veldbloemen en brachten uren door met Boomerke. We namen gewonde dieren mee naar huis en ik jammerde elke dag tegen mijn moeder dat ik een kat wilde en nog één en nog een hond.

Heel veel jaren later bracht ik veel uren door met mijn honden. Hen observeren was een van mijn dagelijkse bezigheden. Ik kon genieten van hun samenspel, van hun enthousiasme wanneer we samen lange wandelingen maakten. Van hoe ze zich nooit zorgen leken te maken. Hun liefde was onvoorwaardelijk, ze vergaven meteen en waren zowel invoelend als meevoelend. Ze waren niet in staat tot achterbaksheid of oneerlijkheid. Ze sleepten hun verleden niet met zich mee en maakten zich geen zorgen over de toekomst.

Alles wat er gebeurde was altijd nieuw en geweldig. Waar ze zich ook bevonden, voor hen was dàt de fijnste plek die er was.
Het was precies daarom dat ik zo graag in hun gezelschap vertoefde. Hoe meer tijd ik met hen spendeerde, hoe meer ik twijfelde aan wat ze me probeerden te zeggen. We spraken een andere taal en soms leek het of zij mij veel beter begrepen dan andersom.
Ik wilde hen zo graag beter snappen, dus schreef ik me in bij de plaatselijke hondenschool. Algauw besefte ik dat dit niet was wat ik zocht.

Zo kwam ik bij een opleidingscentrum in de Antwerpse Kempen terecht. Gedurende twee jaar verzamelde ik informatie over de taal die honden spreken. Tijdens de opleiding tot holistisch hondengedragstherapeut werd het me duidelijk dat ik honden zou gaan helpen bij misplaatst gedrag. Ik herinner me die gedragsconsulten nog goed. Ik had er vaak moeite mee. Het probleemgedrag dat de hond vertoonde was heel vaak geen probleemgedrag, maar gewoon het gevolg van te weinig tijd en investering van het baasje in het dier. Vrij snel kwam ik tot de conclusie dat we vaak te arrogant zijn om te zien dat wij veel meer kunnen leren van ons dier, dan andersom.

Naast de gedragsconsulten, had ik besloten om natuurlijke hondenvoeding te verkopen. Ik had een leuke, gezellig ingerichte ruimte aan huis en al snel deed het verhaal van mijn winkel de ronde.
Ik begon me meer en meer te verdiepen in hondenvoeding en combineerde daar in “t’winkeltje”, zoals mijn klanten het noemden, alles wat ik voordien geleerd had.

De mensen die compleet ‘uitgedokterd’ waren met hun hond of die elke mogelijke zak hondenvoer hadden geprobeerd, vonden hun weg naar mij, en ik trachtte met mijn kennis de honden op een natuurlijke manier naar een kwalitatief en gelukkiger leven te begeleiden.

Een aantal jaren later ontmoette ik Evy Macquoy* tijdens een workshop basis massage voor honden. Tijdens die workshop kreeg ik enorm veel tips om op een natuurlijke manier de levenskwaliteit van honden te verbeteren. Mijn interesse was gewekt en nog diezelfde avond schreef ik me bij haar in voor de drie jaar durende opleiding tot hondenshiatsu- of acupressuurtherapeut.Voor mij was Evy een van de weinige mensen die belichaamde waarover ze sprak.

Diverse opleidingen en workshops later ging ik op zoek naar een manier om het energielevel van honden (en hun eigenaar) naar beneden te brengen. Ik besefte dat ik alle kennis van de wereld kon hebben, maar dat ik die niet kon toepassen als de hond te hoog in energie was. Wanneer een hond hoog in energie was, kon hij mij wel horen maar hij luisterde niet. Het was soms gevaarlijk om met honden te werken waarvan de energielevels te hoog waren. Zij kwamen niet naar mij of naar hun eigenaar voor hulp maar namen verantwoordelijkheid voor zichzelf en dat kon voor gevaarlijke situaties zorgen.

Ook was het voor mij moeilijk om een hond een fysieke behandeling, zoals een acupressuurbehandeling, te geven wanneer die onrustig was of wanneer ik al van ver kon zien dat hij niet aangeraakt wilde worden. Ik kwam tot de conclusie dat ik vooral rust en stilte van het dier nodig had om hem te kunnen brengen naar een herstel.
Toen ik deze conclusie toepaste op mezelf, besefte ik dat zij rust en stilte nodig hadden van mij. Alleen zo konden ze herstellen.

Voor mezelf ging ik dagelijks mediteren, ik ging op silent retreats en volgde een cursus mindfulness.
Voor de dieren verdiepte ik mij verder in bachbloesemtherapie en leerde ik werken met etherische oliën. Ik volgde een zesdaagse TTouch therapiecursus en naast lichaamstaal van dieren bekwaamde ik me verder in Reiki en Healing.

Tot op zekere hoogte heeft dit alles geholpen, tot een vriendin de Trust Technique van James French aan me voorstelde.
Ik was compleet omver geblazen door de principes van de Trust Technique. Dit was waar ik naar op zoek was. Het mooie aan de techniek is dat het niet gaat om het trainen van een dier, wel om de relatie met het dier. Een relatie in liefde, rust en vertrouwen. Het gaat over stil genoeg zijn, zodat je echt naar elkaar kan luisteren en een connectie kan voelen.

De Trust Technique is een heel intieme, lieve, warme mindfulnessoefening tussen mens en dier. Momenteel volg ik de opleiding tot Trust Technique practitioner. Het is mijn levensmissie om met heel veel liefde, aandacht en rust in alle vertrouwen de relatie tussen dier en eigenaar te verdiepen en te zorgen voor een herstel op mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch vlak.


*Evy Macquoy: Dé experte in paarden- en hondenshiatsu. In haar opleidingscentrum ‘Equina’ biedt ze verschillende opleidingen omtrent paarden en honden aan. Bij haar worden mensen opgeleid tot zelfstandig paarden- of hondenshiatsu therapeut.